Gelukkig zit onze geest zo in elkaar dat we als het ware gefaseerd kunnen rouwen

Stilstaan bij je verlies

Heb je het gevoel dat je vastzit? Dat het verlies dat je ooit hebt meegemaakt je nog steeds tegenhoudt? Terwijl je van jezelf allang klaar had moeten zijn met rouwen? Het is een teken van kracht om te erkennen dat je hulp nodig hebt. Omdat emoties nog steeds te heftig zijn. Of juist omdat je niet bij je gevoel kan komen. Stilstaan bij het verlies is de enige mogelijkheid om verder te gaan met je leven. Als verliescoach kijk ik samen met jou naar de pijn, maar ook naar de kracht die in je zit.

Kennismaken

Mijn werkwijze begint met kennismaken. Wat is je vraag? Hoe kan ik je helpen om verbinding te maken en om te gaan met je verlies? Wanneer we besluiten om samen verder te gaan, dan spreken we een aantal gesprekken af. Dit kan variëren van 3 tot 10 gesprekken in een frequentie die jou schikt.

Patronen in je leven

Tijdens onze ontmoetingen luister ik naar jouw verlies- en levensverhaal. Wat waren voor jou betekenisvolle gebeurtenissen in het leven? Zijn er overeenkomsten met je huidige situatie? Soms helpt het om via het tekenen van een levenslijn patronen in beeld te krijgen. Wat heeft je toen geholpen of juist gehinderd om je emoties een plaats te geven? Wat heb je hierin van huis uit meegekregen? Wat heb je jezelf aan- of afgeleerd? Wie waren er voor jou en was je in staat om hulp te accepteren? Wat gaf jou toen en wat geeft jou nu rust en troost?

Wat bij jou past 

Na deze inzichten zal ik je uitnodigen om te onderzoeken wat je nu nodig hebt. Klopt de vraag waarmee je kwam nog steeds of wil je deze opnieuw verwoorden? Ik gebruik in deze fase verschillende werkvormen, zoals schrijven, adem- en focusoefeningen en allerlei creatieve vormen. Samen kijken we wat bij jou past en ondersteunend kan zijn. Zijn de emoties overweldigend, dan oefenen we om ruimte te creëren. Totdat je weer in staat bent om je gevoelens aandacht te geven zonder ermee samen te vallen. Wanneer je eraan toe bent, onderzoeken we hoe jij verder kan en wil gaan in het leven.

Rouw is niet te vangen in tijd

Rouw is lang gezien als iets dat genezen zou moeten worden. Dat je op een moment klaar bent met rouwen. Onderzoek laat zien dat rouwen niet te vangen is in tijd. Rouwen doe je door steeds weer aandacht te geven aan alle emoties die gepaard gaan met verlies. Maar ook door aandacht te geven aan die dingen of mensen die je afleiden van deze pijn. 

Heel bewust even niet bezig te zijn met het verdriet. Dingen doen waar je de laatste jaren – bijvoorbeeld door de ziekte van je partner – niet aan toe kwam. Zelfs al voel je je even schuldig als je merkt dat je ervan geniet. Gelukkig zit onze geest zo in elkaar dat we als het ware gefaseerd kunnen rouwen.

Houvast om los te laten